Lajitietoa



Mitä triathlon on?


Triathlon on urheilulaji, jossa on kolme osa-aluetta: uinti, pyörä ja juoksu. Lajit suoritetaan yhtäjaksoisesti ilman taukoja. Triathlon on erittäin monipuolinen laji, joka tarjoaa haasteita kuntoilijoista huippu-urheilijoihin. Lajiin kuuluu eripituisia matkoja, joista kuninkuusmatka eli täysmatka pitää sisällään 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja 42,2 kilometrin maratonjuoksun. Maailman huiput miestriatlonistit suorittavat täydenmatkan kilpailun parhaimmillaan alle kahdeksaan tuntiin ja maailman nopeimmat naistriathlonistit alle yhdeksään tuntiin.

Täytyy muistaa, että triathlon on paljon muutakin kuin täydenmatkan kilpailua ja huippu-urheilua. Monipuolinen laji tarjoaa haasteita ihan vasta-alkajista lähtien, niin junnuille kuin varttuneemmille.

Suomesta ja ulkomailta löytyy kilpailuja jokaiselle ikään ja kuntoon katsomatta.

Matkat

Nykyään triathlonissa kilpaillaan monilla erimittaisilla matkoilla. Yleisimmät matkat ovat:

  • Sprinttimatka: 750 metriä uinti, 20 kilometriä pyöräily ja viisi kilometriä juoksu.
  • Perus- eli olympiamatka: 1500 metriä uinti, 40 kilometriä pyöräily, 10 kilometriä juoksu.
  • Puolimatka: 1900 metria uinti, 90 kilometriä pyörä, 21,1 kilometriä juoksu.
  • Täysmatka: 3800 m uinti, 180 kilometriä pyörä, 42,2, kilometriä juoksu.

Yllä olevilla matkoilla järjestetään SM-kilpailut kerran vuodessa. Perus- eli olympiamatkalla kilpaillaan olympialaisissa. Ensimmäistä kertaa triathlon oli mukana olympialaisissa Sydneyssä vuonna 2000 ja paraolympialaisissa Rio de Janeirossa vuonna  2016.

Triathlonissa järjestetään myös maastotriathlonkilpailuja. Siinä maantien sijaan juokseminen ja pyöräily tapahtuu maastossa. Myös  talvitriathlonkilpailuja järjestetään, ja siinä hiihdetään, pyöräillään ja juostaan.


Duathlon, mitä se on?

Duathlon on urheilulaji, jossa juostaan, pyöräillään ja juostaan. Duathlonkisoja järjestetään yleensä aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä, kun uimavedet ovat liian kylmät triahtlonissa kilpailemiseen.

Duathlonin yleisimmät matkat ovat:

  • Sprinttimatka: 5 kilometriä juoksu, 20 kilometriä pyörä, 2,5 kilometriä juoksu.
  • Pitkämatka: 10 kilometriä juoksu, 40 kilometriä pyörä, 5 kilometriä juoksu.

Lisätietoa triathlonista saa mm. Suomen Triahlonliiton sivuilta.