Leo "Leksa" Ukkonen: Veteraanien MM-hiihdot 5.–11.3.2022 Canmoressa, Kanadassa – kolme kultamitalia ja yksi hopea


Veteraanien vuosittaiset maailmanmestaruushiihdot pidettiin tänä vuonna 5.–11.3. Canmoressa Kanadassa. Maastot olivat samat, missä kilpailtiin vuoden 1988 Calgaryn olympialaisten maastohiihdot. Canmoressa oli lähes koko tapahtuman ajan yöllä noin 10 astetta pakkasta ja päivällä auringonpaistetta ja muutama aste pakkasta. Yhtenä iltapäivänä satoi noin 5 senttiä lunta ja lämpötila oli nollan tienoilla.

Tämän vuoden MM-Kilpailuihin osallistui yli 700 hiihtäjää 18 maasta.


Kohti ensimmäistä maailmanmestaruutta 

Kisat sujuivat osaltani erinomaisesti. Olin ilmeisesti lähellä huippukuntoani kilpailujen aikana. Pystyin irtautumaan 15 kilometrin avausmatkalla puolivälin pitkässä nousussa. Oli ikimuistoinen tunne, kun huomasin 10 kilometrin jälkeen, että ketään ei näy takanani ja olen kirkkaassa auringonpaisteessa menossa kohti ensimmäistä maailmamestaruuttani. 

Sain sarjassani M65 kolme kultamitalia ja hopeamitalin. Henkilökohtaisilla matkoilla voitin 15 km  ja 10 km vapaan ja olin hopealla 30 km vapaalla. Kaikki henkilökohtaiset kilpailut käytiin yhteislähtöinä. 4x5 km viestissä hiihdin Suomen voittajajoukkueen ankkurina. Kaksi ensimmäistä osuutta hiihdettiin perinteisellä ja kaksi viimeistä vapaalla. 


Korkeus ei aiheuttanut ongelmia

1400–1500 metrin korkeudessa kiertäneet ladut olivat monipuoliset ja hyvin hoidetut. Kilpailupaikan korkeus ei aiheuttanut minulle ongelmia. Nämä olivat minulle viidennet MM-hiihdot ja järjestelyt olivat ehdottomasti parhaat. Aiempiin kisamatkoihini verrattuna koronamääräykset toivat lisähaasteita, mutta niistäkin selvisi, kun oli antanut etukäteen kaikki kysytyt tiedot ja oli esittää vaaditut dokumentit rokotuksista ja testeistä. Aikaa ja vaivaa nämä koronatoimet kyllä vaativat aikalailla.

Suomesta oli Hiihtoliiton järjestämällä matkalla yli 20 osallistujaa ja yhteishenki 
oli erinomainen.


Canmoressa otettu mitalikuva, jossa näkyvät hyvin vuoret, joiden juurella kilpailtiin. Kaulassa roikkuu maailmanmestaruusmitalit: yksi hopea ja kolme kultaa.


Karoliina "Karo" Mäkinen: Ironman Tahko 14.8.2021


Tulihan se sieltä. Kisapäivä. Kahden vuoden odotuksen ja treenien jälkeen.

Kisa-aamun herätys klo 5. Pakollista aamupalaa, vaikka jännitys möyri vatsassa ja koko kehossa. Pullojen vienti vielä pyörille ja vielä kerran tarkistus, että kaikki varusteet on siellä valmiina.


Uinti 3.8 km

Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua. Siinä me odotimme, monta sataa ihmistä, uinnin alkua. Jokaisella omista lähtökohdistaan tavoitteena maali. Toisilla toki Kona-slot-paikka ja hyvä sijoitus. Silti kaikki samalla viivalla,  sama urakka edessä. Oma uinti läheni, jono virtasi eteenpäin. Huokaus yläkertaan, auta tänään minut maaliin.

Uinti lähti hyvin, ei ruuhkaa, ei ongelmia. Uimalasit eivät menneet huuruun ja reitti oli hyvin selkeä. Käsiveto käsivedolta uinti eteni. Uintimatkasta riippumatta lopussa toki tuli ajatus, eikö tuo uinnin loppu ollenkaan lähene😊 Vihdoin rannassa! Vilkaisin kelloa, uintiaika oli jotakin 1 t 26 min. paikkeilla. Huikea parannus edellisestä täysmatkasta. Etenkin, kun uimahallit ovat olleet talvella kiinni koronan vuoksi ja harjoitukset ovat jääneet vähiin.

Rauhallisen rivakasti pyörän vaihtopaikalle. Märkäpuku pois, geelin otto, kamojen laitto. Pyörämatka voi alkaa!


Edessä 180 km pyörää, kahtena kierroksena

Pyöräreitti oli vaihteleva. Ei kaiketi helpoimmasta päästä, mutta mukava silti.  Pyörä lähti sujumaan hyvin. Alussa ei kannata ollenkaan miettiä, paljonko on edessä😊 Geelit oli pullossa, paras ratkaisu ikinä. Geeliä, suolatabletteja ja vettä yritin ottaa tasaisesti. Jossain vaiheessa ei ole päässä niin selkeänä, koska on viimeksi ottanut ja sitä sitten hörppäsi, ehkä hieman useamminkin. 

Huoltopisteitä oli hyvin ja vesipullot vaihtuivat matkan aikana. Banaaniakin otin niistä pariin otteeseen. Vesisade antoi onneksi odotuttaa itseään. Tuulta riitti joka suunnasta matkan aikana. Onneksi ei vastatuulta kuitenkaan koko matkaa. Eka kierros meni hyvin hyvällä sykkeellä ja vauhdilla. Seuraava kierros alkoi ja kilometrikylttien merkinnät oli mukava nähdä: 100 km, 130 km,  jne.  Vesisade alkoi ehkä 10-15 km ennen vaihtopaikkaa. Tuli kyllä maahan asti kunnolla. Tuli myös hieman kylmä olo. Olin kuitenkin kiitollinen, että  vasta nyt. 

Vaihtopaikka läheni  ja vihdoin takana 180 km pyörää ja hyvällä voimalla. Tuntui, että on hyvin voimaa lähteä juoksuun ja energiat imeytyivät hyvin matkan aikana. Pyöräilyn aikaan olin tosi tyytyväinen: 6 t 47 min.

Juoksu 42.2 km

Voimia hyvin tallella ja hyvällä mielellä juoksun alkuun. Ilme muuttui heti, kun yritin ottaa juoksuaskelia. Alaselkä oli niin jumissa kuin olla ja voi! Oli pakko kävellä. Yrittää uudelleen ja taas kävellä. Mieheni oli hetken matkan päässä ja huutelin, että perhanan alaselkä jumittaa! Olin harmissani. Vettä satoi myös kaatamalla tässä kohtaa. Ensimmäinen kierros eteni hitaasti. Pysähdyin huoltopisteelle ja otin energiaa.  Eka kierros kesti todellakin ikuisuuden. Menin jossain kohtaa bajamajaan ihan vaan istumaan😊 synkin ajatuksin ja mietin, että jos tää on tämmöstä, niin keskeytän. Ei mitään järkeä yrittää hiipiä eteenpäin. 

NOOO.. istuminen auttoi alaselkään ja oli hieman parempi edetä. Ekan kierroksen lopussa näin tuttuja, Riikan ja Villen, ja sadattelin heille oloani. Tsemppihuutoja heiltä ja seuraavassa kohtaa Heleneltä ja Timolta.  Matkan varrella oli hieno kannustus, joka auttoi joka askeleeseen! Tsemppihenki oli kisaajien kesken myös mahtava 😊 Oli myös hienoa kuulla "Hyvä Triathlonteam226" -huudot.  Seuraavat kierrokset meni sitten jotenkin hölkäten ja tankaten. Maali sieltä myös hitaasti, mutta varmasti läheni. 

Viimeinen kierros juoksua meni sen voimalla, että maaliviiva on todella lähellä.  Oli jo pimeää. Vielä meitä oli muutamia viimeisellä etapilla. Viimeiset 2 km! Pikkuhiljaa alkoi näkyä silta, joka ylitettiin. Sillalla päästelin ilon huudahduksia. Maalisuoran valot vilkkuivat savun läpi, hieno kannustus ja siinä se oli: "Karoliina, You are an IRONMAN!" Aika: 15 t 5 min.

Kohotin katseeni taivaisiin: Kiitos!


Loppuun vielä kiitokset

Loppuun haluan jakaa kiitokseni. Kisapäivänä tiesin, kuinka moni seuraa kisaani: perheeni, valkku ja Hanna, ystäväni Susanna ja monet, monet muut ystäväni. Tietoa auttoi siellä matkalla enemmän kuin voin sanoa! Kiitokset myös Timo M pyörän huollosta ja renkaanvaihdon opastuksesta; onneksi sitä ei tarvittu kisassa 😊

Kiitos toki koko matkasta valmentaja Jiipee Huippula. On siinä ollut kaikenlaista epätoivosta iloon, joten kiitos, kun oot jaksanu mua tämän 2 vuotta 😊

Suuri ilo on kuulua hyvähenkiseen seuraan eli Triathlonteam226, kiitos!

Kiitos perheeni. Joonakselta tuli viesti kisan jälkeen: äiti mä oon ylpeä susta!

Isäni soitti 17.8. illalla onnittelusoiton. Siinä tuli sitten kolmas kyynelvirta.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *Päivitetty: 20.8.2021/maise