Kisaraportit 2024


Leo Ukkonen, seuran todellinen teräsmies, mukana tänäkin vuonna veteraanien MM-hiihdoissa

Kuva ensimmäiseltä kisapäivältä. Kuva: Roosa Riikola / Vuokatti Sport.


Vuokatin MM-hiihdoissa osallistujia 25 maasta

Veteraanien vuosittaiset maailmanmestaruushiihdot hiihdettiin Vuokatissa 9.-16.2. Kilpailuihin oli ilmoittautunut 25 maasta noin 500 hiihtäjää, joista suomalaisia oli yli 200. Kilpailusarjat viiden vuoden välein alkaen yli 30-vuotiaiden sarjasta. Kaikki matkat hiihdettiin yhteislähtöinä. 

Mitalitilaston voitti ylivoimaisesti Suomi, joka otti jaetuista 313 mitalista 187 mitalia, joista 80 oli kultaa, 56 hopeaa ja 51 pronssia. Mitaleille ylsi kaikkiaan 16 maata. Ilman mitaleita jäivät muun muassa Australia ja Uusi-Seelanti.


Mukana paljon tuttuja, 
muun muassa viisi kultaa hiihtänyt Hilkka Riihivuori

Matkaan oli lähtenyt useita minulle tuttuja pirkanmaalaisia hiihtäjiä, muun muassa yli 70-vuotiaiden sarjassa viisi kultaa hiihtänyt Hilkka Riihivuori.

Majoituin aivan kilpailukeskuksen vieressä Vuokatti Sport Resortin päärakennuksessa huonekaverinani Timo Pullinen. Timon kanssa olemme majoittuneet jo neljissä aiemmissa kisoissa. Suomalaisten ennätyssuuri joukkue oli majoittunut useassa eri paikassa, joten emme olleet niin tiiviisti tekemisissä toistemme kanssa kuin aiemmissa kisoissa. Tapasin kyllä joukkuekavereita varsinkin Vuokatti Sport Resortin päivällispöydässä, jossa juttu luisti ja nauru raikui. 

Huonekaverini kisojen hiihtokuningattaren Hilkka Riihivuoren seurassa. Kuva: Timo Pullinen.


Kova pakkanen sotki aikatauluja

Vuokatissa piti hiihtää keskimatkat sunnuntaina 11.2. ja lyhyet matkat maanantaina 12.2. Nämä hiihdot peruttiin, koska mittari pysytteli sitkeästi -20 asteen pakkasrajaa kylmemmissä lukemissa. 

Tiistaina 13.2. iltapäivällä hiihdettiin lyhyet matkat lyhennettyinä. Ensin hiihdettiin perinteisellä tekniikalla ja lopuksi vapaalla tekniikalla. Pääosa sarjoista hiihti 10 kilometrin sijaan 5 kilometriä, joka oli käytännössä 4,3 kilometriä. Vanhimmat sarjat hiihtivät 5 kilometrin sijaan 3 kilometriä, joka oli käytännössä 2,5 kilometriä. Keskimatkat jäivät hiihtämättä, mutta korvaukseksi sai hiihtää molemmat lyhennetyt lyhyet matkat, mihin tilaisuuteen aika moni tarttuikin.

4 x 5 kilometrin viestit hiihdettiin keskiviikkona 14.2. jo tutuksi tulleella 4,3 kilometrin radalla. Suomen joukkueen kovasta tasosta oli osoituksena, että Suomi voitti kaikki sarjat. Suomi sai asettaa viestiin myös kilpailun ulkopuolisia B-joukkueita, jotka olivat yleensä sarjojensa toiseksi nopeimpia.


Pakkanen lauhtui kisojen edetessä

Torstai 15.2. vietiin läpi alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Torstaina oli ohjelmassa  perinteisen tekniikan pitkä matka, joka vaihteli nuorimpien sarjojen 30 kilometristä vanhimpien sarjojen 20 kilometriin ja 15 kilometriin. Lisäkorvauksena hiihtämättä jääneille keskimatkoille ja lyhennetyille lyhyille matkoille tarjottiin mahdollisuutta osallistua tällekin matkalle, vaikka ei olisi matkalle aikanaan ilmoittautunut. Näin tuli mahdolliseksi hiihtää neljä henkilökohtaista matkaa, vaikka osallistumismaksu oikeutti alun perin vain kolmen matkan hiihtämiseen.

Perjantai 16.2. vietiin läpi alkuperäisellä ohjelmalla vapaan tekniikan pitkillä matkoilla, joihin myös sai osallistua ilman aiempaa ilmoittautumista. Ilmakin alkoi lauhtua ja kilpailut käytiin leppeässä vajaan 10 asteen pakkasessa. 


Henkilökohtaisesti ei suuria menestystoiveita, koska tehoharjoitukset jäivät vähiin kylkivamman takia

En lähtenyt näihin kisoihin suurin menestystoivein, sillä alkutalven kolmen perättäisen ja osittain päällekkäisen kylkivamman takia valmistautumiseni ei ollut täysipainoista. Hiihtokilometrejä kyllä kertyi, mutta tehoharjoitukset jäivät vähiin, kun kovimmillaan kylkikivut vaikeuttivat hengitystä, eikä ylävartaloa voinut käyttää kunnolla.

Saavutin parhaan tulokseni matkalta, jolle en ollut alun perin ilmoittautunut, kun olin viides yli 65-vuotiaiden 30 kilometrin perinteisellä. Hiihdin matkan tasatyönnöllä vapaan suksilla, joihin Stefan Storvall oli laittanut sen verran pitoa, että selvitin kunnialla pakolliset vuorohiihtoalueet. Vapaan 5 kilometrin ja 30 kilometrin matkoilla olin molemmilla sijalla 8.

Kävin tutustumassa Vuokatin kisamaastoihin marraskuussa 2023. Kuva: Martti Kaunisto.


Jalalla koreasti loppujuhlassa 

Kisat päättyivät bankettiin perjantai-iltana. Isolle osalle suomalaisia oli tullut kiire kotiin, joten noin neljäsosa alkuruoalla ja juomilla varustetuista paikoista jäi tyhjäksi. Ilmeisesti pidot paranivat, kun väki väheni. Kiitettävän lyhyiden puheiden ja maukkaan ruoan jälkeen päästiin panemaan jalalla koreasti paikallisen nuoriso-orkesterin tahdissa, joka innostui soittamaan ja laulamaan yli kaksi tuntia ilman taukoa reippaita hittikappaleita vuosikymmenten ajalta. Hiki tuli vielä kerran näissä kisoissa.  


Päällimmäisenä jäi mieleen Suomen ylivoima ja järjestäjien onnistuneet ratkaisut

Kisamatkasta jäi päällimmäisenä mieleen Suomen ylivoima. Joka sarjassa oli paikalla lähes kaikki ikäluokkansa parhaat suomalaiset. Toinen mieleen jäänyt asia oli kova pakkanen, jolle ei mitään mahtanut. Järjestäjien tekemillä onnistuneilla ratkaisuilla pakkasen vaikutukset kuitenkin minimoituivat.  

Kaiken kaikkiaan järjestäjät selvisivät hienosti vaativasta urakastaan. Ladut olivat vaativat, mutta turvalliset ja muutetut aikataulut toimivat hyvin. Suomen runsasluminen talvi herätti ihastusta vähälumisesta Keski-Euroopasta saapuneissa. Ensi vuonna kilpaillaan maaliskuussa Sveitsin Klostersissa, jossa kilpailtiin edellisen kerran vuonna 2017.

Teksti: Leo "Leksa" Ukkonen

Kirjoita kisaraportti

Oletko ollut kisoissa, joista haluaisit kertoa muille? Kirjoita kisaraportti ja lähetä se Maiselle sähköpostilla: maise.autero@gmail.com. Liitä mukaan muutama kuva kuvatekstin kanssa. Samaan sähköpostiin voit lähettää myös kysymyksiä, jos niitä tulee raportin kirjoittamiseen tai kuviin liittyen. 









Päivitetty: 30.03.24/maise