Lajitietoa

Mitä triathlon on

Triathlon on kestävyyslaji, joka koostuu uinnista, pyöräilystä ja juoksusta. Lajit suoritetaan peräjälkeen ilman taukoja: Triathlon ei siis ole moniottelu, vaan oma lajinsa jossa on kolme eri osa-aluetta. Triathlon on erittäin monipuolinen laji, joka tarjoaa haasteita niin huippu-urheilijalle kuin kuntoilijallekin.

Havaijin laavapellot, yliluonnolliset suoritukset, sadat teräsmiehet ja naiset.....Ei minusta ole koskaan sellaiseksi, sehän on ihan hullujen hommaa!

Varmasti tuttuja ajatuksia monille, jotka ovat seuranneet maailman kuuluisinta triathlonkilpailua eli Havaijin täysmatkojen kilpailua. Havaiji on kaikkein arvostetuin pitkän matkan kilpailu ja kilpailijat ovat joko ammattilaisia tai vuosikausia harjoitelleita amatöörejä. Mutta se on vain yksi osa totuutta, triathlon on paljon muutakin kuin täysmatkat! Lyhyet sprinttimatkojen kilpailut sopivat kenelle tahansa ja ovat varmasti mielenkiintoinen kokemus ja motivaattori pienelle lisäliikunnalle. Seuraava vasta-alkajien tietopaketti tiivistää ensimmäistä triathlonkilpailuaan harkitsevien tarvitsemat perustiedot.

Kuinka hirveän pitkiä ne matkat ovatkaan?

Nykyaikaisen sprinttimatkan osuudet ovat 750 metrin uinti, 20 kilometrin pyöräily sekä 5 kilometrin juoksu. Yksikään näistä ei ole mikään ylivoimainen tehtävä, juoksevathan monet paljon pitempiäkin lenkkejä kuin 5 kilometriä, ja monet pyöräilevät pelkästään työmatkojaan lähes 20 kilometriä joka päivä!

Ei mulla ole mitään varusteita....

Varusteet eivät todellakaan ole sellainen ongelma kuin monet luulevat. Todellisuudessa melkeinpä kaikki vähääkään liikuntaa harrastavat ihmiset omistavat jo kaikki tarvittavat varusteet. Lähes kaikki suomalaiset omistavat uimahousut ja -lasit sekä juoksulenkkarit. Kilpailuksi kannattaa valita sellainen loppukesän kilpailu, jossa uintiosuus suoritetaan järvessä, jolloin märkäpukuakaan ei tarvita. Pyöräksi ensimmäiseen kilpailuun käy mikä tahansa retkipyörä, eivät ne profiilivanteet tai triathlontangot mitään pakollisia varusteita ole!

Kilpailumatkat

Triathlonissa kilpaillaan useilla eri matkoilla

Täysmatka (Ironman): 3800 m uinti - 180 km pyöräily - 42 km juoksu
Pitkä matka (ITU matkat): 4 km Uinti - 120 km Pyöräily - 30 km Juoksu
Puolimatka (70,3 miles): 1900 m Uinti - 90 km Pyöräily - 21,1 km Juoksu
Olympiamatka (eli 1/4-matka): 1500 m Uinti - 40 km Pyöräily - 10 km Juoksu
Sprintttimatka: 750 m Uinti - 20 km Pyöräily - 5 km Juoksu

Suomen mestaruuksista kilpaillaan sprint-, olympia-, puoli- ja täysmatkoilla.

Kilpailuissa on kilpasarjoja kaiken ikäisille, lisäksi kaikissa Suomen kilpailuissa on myös kuntosarja.

Talvitriathlon

Talvitriathlon on vielä varsin nuori laji, mutta on nousemassa piakkoin olympialajiksi. Tällä hetkellä  talvitriatlonissa kilpaillaan maailmancupissa sekä suomenmestaruuksista.
Talvitriathlon koostuu niin ikään kolmesta lajista: Maastojuoksusta, maastopyöräilystä ja hiihdosta.